Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2010 20:20 - Българската наука е подложена на Геноцид!
Автор: kol Категория: Политика   
Прочетен: 1204 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 09.11.2010 20:28


 

  Българската наука ще бъде подложена на геноцид през следващата година ако проекта за новия бюджет на България бъде приет в настоящия му вид!

  Ние заставаме категорично на страната на хората занимаващи се у нас с наука и подкрепяме исканията им за връщане на бюджета на научните институции у нас поне до критичния минимум, под който Наука у нас няма да има!
  При тазгодишното орязване на парите за финансиране на Българската Академия на Науките се стигна до положението в което спечелени европейски и международни проекти не могат да бъдат изпълнявани заради намаляването, а в някои институти и пълното спиране на работните заплати.
   Министри и чиновници от обкръжението на премиера Бойко Борисов, апелират за "реформи" в академията без да конкретизират какви, в същото време финансирането е намалено с над 30% при което никаква реформа не е възможна освен произволното съкращаване на 35% от научния състав. По този начин ще бъдат унищожени и малкото наши екипи, които извършват изследвания на световно ниво и са признати в целия свят!
  Никой от управляващите дори не споменава, че БАН печели над 1/3 от финансирането си от международни проекти. По успеваемост се нарежда далеч пред земеделското министерство и още много други агенции и организации, които не могат да привлекат и 1лв в страната!

  Един млад специалист с магистърска степен, желаеш да започне научната си кариера у нас, получава нетна заплата от 280 лв. Ние като народ, ще позволим ли такава гавра с бъдещето на нацията? При сегашното положене на нещата, умните и кадърни млади специалисти желаещи да се развиват в науката напускат страната ни веднага щом завършат. Единици са тези родолюбци, които въпреки всичко остават да правят наука тук при тези мизерни условия. Сега с 50%-ното намаляване на работните заплати в БАН и с не по-лекото положение в болшинството добри висши училища дори и тези единици млади учени ще са принудени да напуснат сферата на науката или да заминат за чужбина. Познавам няколко десетки научни школи у нас, в които има учени достойни за Харвард и Оксфорд. Те ще изчезнат през следващата година ако Всички ние не изразим гласа си за спасението на Българската Наука!

Всяка една развита нация гради своя просперитет на базата на високи технологии и продукция с висока добавена стойност. Държава, която не залага на собствени научни достижения  е обречена на нисък жизен стандарт и лошо качество на живот. Искаме ли да останем и в следващите десетилетия на последно място в европа по качество на живот? Нима си мислим че можем да се измъкнем от капана на бедността без Наука и Научни изследвания??

Ние желаем да видим една реформирана родна наука, но реформирана чрез целево финансиране в размер поне съпоставим с този който се дава за отбрана или за вътрешна сигурност, а не с мизерни подаяния, които не могат да стигнат дори за ток и парно на научните институции в България. Ако подкрепяте каузата на Българските учени, молим ви да изразите вашето мнение публично, тук, навсякъде в интернет пространството и навсякъде, така че нашите управленци да осъзнаят че не желаем да сме нация от роби!

Ако искате да изразите вашето мнение може да го направите и тук:  
http://biodir.net/biodir/?q=node/156

Порталът BIODIR, който администрирам подкрепя исканията на учените в България за достойно отношение от страна на родните управници към научната общност у нас и за започване на диалог с цел съхранението и развитието на родния научен потенциал!



Тагове:   наука,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. borsi - Адмирации за публикуваната статия ...
09.11.2010 20:55
Адмирации за публикуваната статия !
цитирай
2. анонимен - Все по-високи изисквания,
22.01.2011 15:34
а пари никакви... -> http://svery.nauka.bg/?cat=1
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kol
Категория: Лични дневници
Прочетен: 120641
Постинги: 26
Коментари: 114
Гласове: 219
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930